Back to Top

 

The Addams Family Gold Bally 1994

Restauratie van een bally TAFG

 

In opdracht voor een mede liefhebber werd mij gevraagd of ik een TAFG kon restaureren. Zeker wel maar wat moet er gebeuren aan deze kast vroeg ik. Bij het horen van de explotatie hacks kreeg ik een beter beeld van dit project. Breng maar langs was mijn antwoord en dan kijken we wat er nodig is en wat er gedaan moet worden. Bij het inspecteren van de kast wist ik meteen dat dit een project met veel houtbewerking ging worden. De zogenaamde Gold plate was samen met een explotatie plaatje naar de zijkant van het cabinet verplaatst?
TAFG plaat
Het was wel duidelijk waarom dit gedaan was want aan de voorkant was een extra geldladen geplaatst. Deze was met een vierkant gezaagd gat aan de voorzijde aangebracht. PFOE :-)
TAFG geld lade

Je meent het niet he!
TAFG geld gat

Thing dacht eruit te ontsnappen :-)
TAFG thing

En dan denk je dat het niet erger kan als dit? Toch wel want er was aan de andere kant van het cabinet nog een of ander cylinderslot aangebracht. Geen idee met welk nut maar dat is het mysterie van het leven der flipperkasten in de exploitatie.

TAFG cab slot

TAFG slot

TAFG cab slot gat

TAFG buit

De buit na verwijdering. Een kast van dit kaliber schreeuwt er natuurlijk om, breng me terug in orginele staat aub :-) Wij van Ronsblog zouden het niet anders willen!!
Nog meer gekkigheid? Nee gelukkig niet alleen een gebroken ramp die met wat schroefwerk bij elkaar gehouden wordt. Daar komt gewoon een nieuwe in.
TAFG ramp

Het speelveld is verder heel netjes maar wel vuil dus dat zal ook schoongemaakt moeten worden. Een mooi project dus en een hoop te doen:
Cab decals vervangen
Alle gouden onderdelen vernieuwen (lockbar, siderails en poten)
Houtbewerking

Speelveld leeghalen en schoonmaken

Ramp vervangen
Playfield protector plaatsen

MPU voorzien van een knoopcel houder

Kast verder nalopen op storingen

Begin van de restauratie

Is er een begin vraag ik me altijd af en waar begin je dan? Eigenlijk doe ik elke restauratie dezelfde stappen. Ik begin met een visuele inspectie van de gehele kast. Daaruit volgen uiteraard een aantal punten voor het cabinet en speelveld. Dan volgt het demonteren. Kopkast stekkers los, lampboard en speakerpanel eraf en de kopkast van het cabinet halen. Daarna wordt het speelveld uiterst voorzichtig uit het cabinet gehaald.
TAFG speelveld demontage

Daarna haal ik de poten eraf en zet ik het cabinet op schagen om de rest te demonteren.
TAFG schaag

TAFG leeghalen cabinet

Een leeg cabinet en klaar om de siderails te gaan verwijderen alsmede de decals aan alle drie de zijde. 
Er rest me alleen eerst nog een ander klusje. De opdrachtgever wilde de plaat met schroeven onbeschadigd uit het cabinet krijgen. Tja, dat lukt natuurlijk prima met gewone schroeven maar niet met veiligheids schroeven.
Althans, ik zou niet weten hoe. Eerst maar even de plastic explotatie plaat eraf en dan verder met de "gold plate".

TAFG plaat weg 

Dit ging redelijk makkelijk en zonder beschadiging. Zou dat ook lukken met die "gold plate"?
TAFG gold plate verwijderd
Nou, nee hier moest iets meer geweld aan te pas komen maar ik wist dat dit zou gebeuren. Houtbewerking had ik geloof ik al een keer genoemd ;-)
Dat komt later helemaal goed maar het belangrijkste was gelukt inclusief schroeven.
TAFG plaat eruit

Nog even de siderails verwijderen en dan het cabinet even nalopen.
TAFG siderails verwijderen

Ook een lastige klus met ruim 30 jaar oude foam tape die moeilijk te snijden is. Met een scherp plamuurmes lukt dit bij mij altijd wel goed.

Bij het draaien van het cabinet zag ik het al en verwachte het eerlijk gezegd ook wel gezien de vuile staat waarin deze zich bevond. Kauwgom, bah!
TAFG kauwgom
Nu alle obstakels verwijderd zijn wordt het tijd voor de minst leuke maar o zo noodzakelijke klus tijdens elke restauratie, het verwijderen van de decals aan drie kanten.
TAFG decals verwijderen

Niet alleen de decals maar ook alle lijmresten die achterblijven zullen weg moeten en daarna kan ik met de houtbewerking beginnen.

TAFG lijmresten

Echt een lastige klus die altijd maar zeer langzaam vordert.
TAFG lijmresten cabinet

Uiteindelijk alle lijmresten verwijderd van het cabinet en de kopkast. Nu kon ik me buigen over de twee gaten welke dichtgemaakt moeten worden. Een langwerpig stuk en een rond gat. Laten we dat maar eens uitzagen, pas maken, vast lijmen en plamuren.
TAFG Houtvullen

TAFG plamuur gat

TAFG rond gat

TAFG plamuur rond gat

Na een dag drogen kon er geschuurd gaan worden. Het weer was prima dus dat kon ik mooi buiten doen.

En we hebben weer een strakke en glade bovenkant.

TAFG vlak cabinet

Het ronde gat was ook weer helemaal dicht en alles was vlak geschuurd. Klaar om met de decals te beginnen.

TAFG decal kopkast plakken

TAFG decal kopkast

Kopkast weer voorzien van mooie nieuwe Next Gen decals. Nu het cabinet nog.

TAFG front decal

Front decal goed uitlijnen alvorens te plakken.

TAFG front decal plakken

Nog even een check of alles goed zit.

TAFG side decal

TAFG side decal geplakt

Alle decals zijn geplakt en weer mooi strak. Tijd om de binnenkant weer op te gaan bouwen en de kast op zijn oude poten te zetten.
TAFG Leg protector

Daarvoor natuurlijk nieuwe rvs leg protectors aangebracht.

TAFG Leg protector small

Cabinet weer op poten en het speelveld er weer in want dat wordt de volgende klus. Hiervoor laat ik de kopkast er nog even af zodat ik makkelijk bij alle onderdelen kan komen. Dat wordt leeghalen, schoonmaken, protector en nieuwe onderdelen terugplaatsen.
TAFG Front

TAFG speelveld in cabinet

TAFG Op poten

Voordat ik het speelveld ga doen viel mijn oog op het MPU board. Oh ja, ik had beloofd om de batterijen eraf te halen en er een knoopcel op te zetten. Eerst maar even het batterijkastje eraf halen. Hier heb ik geen foto van maar het is z'n externe batterijhouder die met tie rips op het MPU board was vastgezet (uiteraard???).
En wat komt daar nu weer onder vandaan?
TAFG MPU 1
Lekker dan, heb ik weer. Een soort foam die op het board geplakt zit. Dat wil ik niet zo laten zitten dus dat wordt pulken aan de lijm ;-)
TAFG MPU 2

Al iets beter maar nog lang niet naar mijn zin. Ik pulk gewoon ff door.
TAFG MPU 3

Uiteindelijk zonder beschadigingen het spulletje eraf kunnen krijgen. Dat ziet er toch weer een stuk beter uit dacht ik. Voordat we naar het speelveld gaan kijken eerst nog zoals beloofd de knoopcel erop.
TAFG MPU 4

Ook weer gefixed. Terug naar het speelveld dan maar. Deze was zoals ik al gezegd hebt in zeer goede staat alleen een klein beetje vuil. Dat werd nog even poetsen dus alvorens de protector erop kan.
Eerst maar eens zoveel mogelijk verwijderen en een eerste schoonmaak doen.
TAFG speelveld leeg

Het oranje deel en de witte wolkjes waren nog redelijk vies en hier moest wat meer schoongemaakt worden.
TAFG speelveld zwart

Na deze klus was het tijd om de protector erop te leggen om te zien of alles netjes zou passen.
TAFG speelveld protector

Dit viel zeker niet tegen en er hoeft niets bijgesneden te worden. Meestal is er nog wel een stukje wat niet mooi aansluit maar bij de TAFG was hij in 1 keer goed. Bovenlaag er maar af dan.
TAFG speelveld protector erop

Alles weer schoon en glimmend alhoewel je dat niet zo goed ziet op deze foto. Tijd om alle verwijderde onderdelen schoon te maken en weer terug te plaatsten. We beginnen maar eens met een nieuwe ramp. Daar moest de hardware nog opkomen.
TAFG ramp unpopulated

TAFG ramp repopulated

En de rest van de oude ramp nog verwijderen.
TAFG ramp populated

TAFG ramp new
De ramp was weer omgebouwd en nu maar weer verder met de opbouw van het speelveld. Ik ben me ervan bewust dat dit een blog is met weinig tekst en heel veel fotos maar dat leek me bij dit blog wel passend. Je krijgt hierdoor een mooi beeld bij z'n restauratie project. Goed het speelveld.
TAFG speelveld opbouw

Het speelveld weer in opbouw en de ramp geplaatst. De opdrachtgever wilde het originele mylar laten zitten wat nu wel iets afsteekt tegen de protector. We gaan nog even door met het cabinet want de nieuwe siderails liggen klaar om geplakt te worden.
TAFG siderails 1

TAFG siderails
Een mooie extra aanvulling hierop ligt ook al klaar.
TAFG backbox henge
Het laatste stukje van deze lange foto blog volgt nu. Het speelveld was weer klaar en opgebouwd, siderails gedaan en nu de kopkast er weer op en alles aansluiten.
TAFG backbox aansluiten
Nadat alles weer aangesloten was kon ik de kast na lange tijd weer aanzetten en verwachtte direct de melding "date and time not set". Dat klopte dus ook want deze melding verscheen in het display. Het werd me alleen even moeilijk gemaakt want twee instelknoppen (heten die zo?) werkte niet. Hmmm, dan maar even losschroeven van de coindoor en checken. De knoppen zaten ook lekker vast en waren kleverig. Eerst schoonmaken, contactspray erin en testen. Er waren geen draadbreuken te zien dus dat moest het wel zijn en inderdaad. Date en time gezet en de kast weer op Free Play.

Een spel gespeeld en alles funktioneerd zoals het hoort. Mooi!! Terug naar de kopkast voor een mooie aanvulling.
TAFG backbox henge gold
Is dat chik of niet dan? Erg mooie aanvulling vind ik persoonlijk. Na deze klus nog de finishing touch.
TAFG lockbar gold
Een nieuwe gouden lockbar.
Ik mag nu wel zeggen dat deze restauratie tot een eind is gekomen en de eigenaar zal hem snel komen halen. Ronsblog vondt het weer een geslaagd project. Volgende? Tuurlijk, houd de blogs maar in de gaten :-)
TAFG gerestaureerd

TAFG gerestaureerd 1 

 

Back to the blogs