Back to Top

elviracategory 41109.original

Bally Elvira flipperkast restauratie


Welkom en leuk dat je ook dit blog volgt. Het project dat aangenomen werd omvat een complete restauratie van een Bally Elvira flipperkast. Deze titel is zeer geliefd bij de liefhebbers van flipperkasten en absoluut restauratie waardig. De kast werd ongeveer gelijk binnengebracht met de Funhouse waardoor het even schipperen werd met de beschikbare ruimte in de werkplaats.

 

FH druk in de werkplaats

 Ik besloot om de Elvira nog even te stallen en te beginnen met de Funhouse. Dit kun je hier lezen. In de loze uren tijdens die restauratie werkte ik alvast aan de eerste inspectie van de Elvira en zag algauw dat een restauratie hard nodig was. Deze kast had flinke schade op het speelveld en de stickers lieten aan alle kanten los van het cabinet. Een kast in deze staat schreeuwt het natuurlijk uit om aangepakt te worden. Nu de Funhouse weer klaar was en staat te wachten op het speelveld kon ik beginnen met het leeghalen van de Elvira. Na het leeghalen en het demonteren van de kopkast kon het cabinet weer op schragen om de siderails te verwijderen.
Elvira siderails verwijderen

En dan weet je ondertussen wel wat de volgende klus zal worden, juist stickers verwijderen.
Elvira cabinet sticker verwijderen

Je ziet hier de schade aan de stickers die ik al eerder vermeldde, het was dus absoluut nodig om het cabinet opnieuw te stickeren. Dit is toch wel het ergste cabinet wat ik tot nu toe gedaan heb qua lijmresten. Ongelooflijk, de sticker kwam er zowat vanzelf af maar liet alle lijm achter op het cabinet. Hier ben ik meer als twee dagen mee bezig geweest om dat allemaal te verwijderen. HG stickerverwijderaar is in dat geval de beste optie ondanks dat het spulletje stinkt als een bunzing. Een leuke foto vind ik zelf. Het echte werk in plaats van de sticker. Zie je wat ik bedoel?
Elvira spinneweb
Uiteindelijk had ik het cabinet en de kopkast weer kaal en konden deze even geparkeerd worden voordat de stickers geplakt gaan worden. We gaan eerst maar even door met het speelveld.

 

Een versleten speelveld

Laten we maar eens beginnen met een paar foto's zodat je een betere indruk krijgt van de schade op dit speelveld.
elvira BEFORE2

elvira BEFORE4

elvira BEFORE7

Lijkt me wel duidelijk toch. Veel werk voor Brian aka Souldog om hier zijn airbrush kunsten op los te laten. Versleten insert decals, ramp flap schade's en art schade tussen de flippers. Nou, succes Brian ik zal het speelveld even voor je leeghalen en oppoetsen ;-)
Elvira speelveld onderkant

Eerst die onderkant maar eens leeghalen want daar zit altijd het meeste werk in. Draden doorknippen bij de spoelen, lastige punten markeren, veel foto's maken en honderden schroefjes losdraaien.
Elvira speelveld bijna leeg

Dan de bovenkant ook verder leeghalen. Man, wat was deze kast smerig. Een vies klusje maar uiteindelijk loont het de moeite en heb je weer veel eer van je werk.
Elvira Vies

Elvira speelveld dirt
Droptargets konden meteen schoongemaakt worden wat ook wel nodig was.
Elvira vieze droptargets

Elvira schone droptargets

Elvira vies speelveld
Best wel vies toch ;-) maar daar doen we het voor. Na een hoop geschroef gepoets en schade (afgebroken t-nuts bijvoorbeeld) had ik het speelveld leeg en gepoetst. Klaar voor de airbrush en de clearcoat.
Elvira leeg speelveld
Met het restaureren van flipperkasten en dan vooral de speelvelden wil ik ze het liefst kaal aanleveren zodat Brian ongestoord zijn werk kan doen. Mochten er liefhebbers zijn die ook graag hun speelveld bij ons willen restaureren dan graag het veld kaal aanleveren. Mocht dit niet mogelijk zijn dan kan ik het veld uiteraard leegmaken maar daar hangen uiteraard extra kosten aan. Een kaal speelveld wordt ook erg gewaardeerd door onze clearcoat specialist. We krijgen regelmatig deze vragen dus vandaar dat ik ze hier nogmaals vermeld. En nu aan de slag Brian.
Elvira brian airbrush
Een specialist aan het werk en dat is straks heel goed te zien met het eindresultaat. Op het moment van schrijven zijn beide speelvelden (Funhouse en Elvira) klaar met de airbrush en worden ze geclearcoat. We wachten dus nog met het opbouwen totdat deze klaar zijn.
Elvira clearcoatBegin van de opbouw

Zoals gezegd liggen de speelvelden nog te wachten op enkele lagen clearcoat om ze helemaal uit te vlakken dus kan ik weer door met de bestickering en opbouw van het cabinet. Er kwam echter nog iets tussen waar ik achterkwam tijdens het leeghalen van de kopkast. Ik had namelijk al gemerkt tijdens het proefspelen op de Elvira dat de settings niet werden vastgehouden. Batterij uiteraard maar deze was vervangen voor een NVRAM door de vorige eigenaar. Die zal stuk zijn vermoedde ik. Toen ik het CPU board uit de kopkast had zag ik dat er wel iets meer aan de hand was op dit system 11 B board. Batterijschade die gerepareerd was maar nog steeds goed zichtbaar was. Het zuur zag ik nog op verschillende weerstanden zitten. 
Elvira CPU schade

Elvira cpu jumpers 
Door middel van jumper draden zijn de meeste banen weer hersteld maar blijkbaar niet goed werkend. Ik besloot om voor nu een knoopcel erin te zetten en dan later na de restauratie dit board nog eens grondig te testen.
Dat wat betreft de electronica. Het wordt tijd om de Elvira weer te voorzien van nieuwe cabinet decals. We beginnen bij de kopkast.
Elvira kopkast decal plakken
Mijn standaard methode met de trafo. Dit werkt nog steeds perfect en houd de decal mooi op zijn plaats.
Elvira kopkast decal geplakt
Die zit er weer netjes op aan beide zijde dus door met het cabinet. Deze moest nog verder geschuurd worden voordat de decals erop konden dus dat nog even tussen de buien door gedaan :-)
Elvira cabinet schuren
En daarna de front decal erop.
Elvira Sticker front
Zelfde methode en altijd perfect. Ook deze stickers waren van hele goede kwaliteit wat het plakken zeker een stuk makkelijker maakt. 
Nu het cabinet weer is voorzien van zijn nieuwe decals gaan we eens kijken hoe het met het speelveld staat. Deze is inmiddels terug van de spuiter en staat al een aantal weken uit te walmen. Er gaat straks ook nog een protector op dus dan moet hij wel uitgewalmd zijn anders gaat het veld zweten onder de protector en dat willen we niet.
Clearcoat Elvira
Spiegeltje toch?
Tijd om te beginnen met de opbouw en die start ik altijd vanaf de onderkant. Binnenkort toch maar eens een rotisserie hiervoor maken want dat zal een stuk makkelijker werken denk ik. Voor nu dus nog op de schragen en klaar voor de opbouw. Zoals gezegd beginnen we bij de onderkant.
Elvira opbouw speelveld
Zo nu weet iedereen hoe ik eruit zie, hahaha en zit ik ook nog reclame te maken voor mijn broer
Elvira onderkant speelveld
We vorderen alweer een flink eind maar nu we toch onder bezig zijn kunnen we ook meteen alle kapotte T-nuts vervangen. En dat waren er wel een paar.
Elvira T nuts
Nu de onderkant weer opgebouwd is en alles opnieuw gesoldeerd wordt het tijd om het speelveld verder op te bouwen aan de bovenkant.
Dit was toch even een tegenvaller. Zoals gezegd moest er een protector op komen maar deze protector had geen gaatjes voor alle speelveld attributen. Ik was genoodzaakt om deze allemaal zelf te boren wat uiteraard een bak tijd in beslag nam voordat ik verder kon met de bovenkant, grrrrr.
Elvira protector
Even diep ademhalen Ron en tot 10 tellen en doooorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!!!!!!!!
Elvira opbouw speelveld boven

Elvira speelveld boven
Tijdens elke restauratie geniet ik hier het meeste van. Het opbouwen van een speelveld wat vers van de spuiter komt. Elk onderdeel nog even in de ultrasoon voordat het gemonteerd wordt. Dit is eer van het werk zeg ik vaak.
Elvira speelveld protector
Langzaam vorder ik en blijf me constant verbazen over het werk wat Brian heeft geleverd op dit speelveld. Wat een artiest is dat zeg! 
Tijd om ook de twee oude vieze ramps om te bouwen en te voozien van nieuwe ramps.
Elvira nieuwe ramp

Elvira nieuwe ramps
Wat een verschil maakt dat toch altijd. 
Het einde van de restauratie nadert nu snel en de kast kan straks weer terug naar de eigenaar. Het MPU werkt nu ook weer na een kleine reparatie en het plaatsten van een knoopcel. Mooi!
Elvira knoopcel MPU werkt
De laatste loodjes. Vervangen van de oude insert lampjes voor nieuwe leds. Boven het speelveld blijft alles zoveel mogelijk op de gewone lampjes. Achter het backglass ook warm white leds geplaatst.
Elvira klaar
Tijd om afscheid te nemen van dit project want de Funhouse staat te trappelen :-)
Elvira klaar voledig
Hopelijk tot ziens bij een volgend blog.

Back to the blogs