Back to Top

Tommy logo

Data East Tommy flipperkast restauratie


Welkom terug en leuk dat je ook dit blog volgt. We gaan dit keer een soort van vreemd ;-) want er staan eigenlijk nog geen Data East restauraties op deze blogsite. Het moet er dan toch maar eens van komen. Deze opdracht kreeg ik van een NFV lid uit Helmond en eigenlijk was er van restauratie in eerste instantie geen spraken. De opdracht luidde: ....., ach, lees het zelf maar even uit dit citaat.
Beste Ron,
Ik las het artikel over je in de Spinner.
Zelf heb ik al meer dan 15 jaar de kast ‘Tommy’. Deze destijds in redelijk goed spelende staat gekocht. In de jaren erna een paar kleine defecten zelf gerepareerd totdat de kast na enkele minuten spelen uitviel. En die minuten werden steeds korter tot de huidige status dat de kast niet meer opstart.
Kennis van printplaten etc heb ik niet, en ik dacht als ik eens tijd heb hier in te gaan verdiepen. Maar in de praktijk komt daar niets van en mijn pensioen is ook meer dan 15 jaar in de toekomst.
Dus trek ik de stoute schoenen aan om hulp te vragen. Hulp in de vorm van: wie kan en wil mijn Tommy repareren en ook restaureren zodat die weer jaren lekker speelt.
Is dit een project wat wellicht bij jou past? Welke mogelijkheden zie jij hierin?

Tommy Kast

Tommy speelveld


Direct dat rinkelende belletje toen ik dit las. Een kast die na enkele minuten al uitviel en zelfs helemaal niet meer startte toen deze voor de laatste keer aangezet werd vertelde de eigenaar. Hmmm, dan zou ik graag enkele foto's willen ontvangen van de kast en met name de printplaten om te zie wat daar loos is. De eigenaar verzekerde me de batterijen er op tijd uitgehaald te hebben maar uit ervaring weet ik dat dit vaak de grootste oorzaak is van al die ellende. Na het ontvangen van de gevraagde foto's kon ik een inschatting maken van deze klus.
- Cabinet had enkele slijtage plekken die ik kon bijwerken.
- Siderails hadden roest en lakschade.
- Speelveld nog mooi maar vuil dus onderhoud.
- Kast heeft een storing dus reparatie nodig.
Op de ontvangen foto's zagen de boarden er keurig uit en leek dat in orde. Dat moest ik dan maar bekijken als de kast gebracht was. Dit werd enkele weken later afgesproken en de Tommy belandde in mijn werkplaats.

De eerste inventarisatie

Nu de kast hier stond kon ik toch eens goed naar de boarden kijken en dan met name het CPU board. Yep, oeps, damn, die is er nog slechter aan toe als ik dacht.

Tommy CPU zuurschade


Die processor is i.e.g overleden en de verschillende IC's en weerstanden ook. Nog maar niet gesproken over de banen die compleet weggevreten zijn.

Tommy CPU zuurschade 1

Het lijkt wel of die ic pootjes in een groen bubbelbad zitten, hahaha. Nee Ron, dat is helemaal niet om te lachen maar om te huilen. Over de gehele linkerkant van dit MPU board was schade te zien en dan ook serieuze schade. Herstelbaar? Ja met heel veel tijd en geduld misschien maar in mijn optiek beter een nieuw MPU board erin want wie weet wat er na reperatie nog meer omvalt op dat board. Zonde, zonde, zonde en helaas een bak extra kosten voor de opdrachtgever. Uiteraard werd dit goed overlegd voordat we weer verder konden. 

Er kwam groen licht voor een nieuw board dus daar kunnen we straks mee verder.

Het cabinet

Toch iets anders dan ik gepland had ging ik verder met het cabinet. De siderails waren aan vervanging toe dus die er dan maar voorzichtig afhalen.

Tommy siderails verwijderen

Je ziet hier ook kleine gaatjes in het cabinet zitten die nog dichtgemaakt moeten worden. Geen idee waarom die erin zitten maar het waren er meer als twee ;-). Je ziet hier ook de plekjes in het geel en zwart welke bijgewerkt moesten worden. Ik heb daar een uitermate kundige hulp voor en snel gingen we aan de gang met het color matchen om daarna alles te airbrushen.

Tommy color matching

Ook de kopkast had zijn schade's en konden nu ook mooi bijgewerkt gaan worden.

Tommy kopkast reparatie

Zo waren we lekker druk bezig met alle plekken bijwerken met airbrush. Wat met de eerste twee plekken nog prima luktte bleek het toch een mission impossible te zijn. Zelfs Brian kreeg dit oude vervaalde geel niet meer op de juiste kleur. Op somige plekken was het vuil er zo ingevreten dat het een soort bruingeel moest worden. 

Tommy airbrush

Heel erg jammer van al het werk maar deze missie ging voor ons niet slagen. Je ziet het goed op de achterkant van het cabinet.

Tommy backside cabinet

Overal waar je keek leek het geel weer een andere tint te hebben. We besloten om te overleggen hoe verder. Sommige mensen vinden het uiterlijk minder belangrijk en kunnen leven met iets kleurverschil. Gelukkig was de oplossing niet moeilijk en werd er in overleg besloten om toch maar te gaan voor nieuwe decals :-)
Wat dus aanvankelijk geen restauratie leek begon nu toch wel serieus die kant op te gaan. Het vooruitzicht, schuren, plamuren, schuren, plamuren, primer, stickers plakken etc...
Laten we maar eens met het cabinet beginnen om deze helemaal kaal te maken met de vlakschuurmachine. Een fijne klus (not) als er geen oude decals opzitten maar gewoon verf zoals bij de Tommy. Ik was aardig vergeeld na een paar uurtje flink doorschuren :-)

Tommy Kast schuren klaar

Klaar voor het plamuurwerk en uiteraard een primer op de achterkant want die gaat opnieuw gespoten worden. De Tommy decals zijn ook binnen dus ik kan direct doorgaan met het cabinet als alles klaar is met plamuur en primer.

Tommy Primer

Eerste laag primer erop en daarna zeker nog een tweede laag om het mooi te dekken. Zeker met de kleur geel is een goede primer heel belangrijk vertelde Brian mij. Doen we dat Brian en dan mag jij die achterkant weer mooi geel spuiten ;-)
We hadden hiervoor de kleur van de decals aangehouden om in ieder geval het cabinet weer 1 kleur te hebben. De kopkast was nog mooi en hoefde niet bijgewerkt te worden allen twee nieuwe side decals. We zaten echter wel even met de bedrukking achter op de kast voor de "Latch control". Brian opperde om met zijn grafisch computerprogramma deze opnieuw te ontwerpen en hem te laten printen op een doorzichtige sticker. Ik denk zelf dat we niet anders konden want een kale gele achterkant is ook geen gezicht. Het wordt natuurlijk niet hetzelfde als het origineel en een sticker blijf je zien maar het resultaat viel ons toch niet tegen.

Tommy geel achterkant

Tommy backside cabinet sticker

In ieder geval weer een strakke achterkant en uiteraard willen we dat met de decals ook zien. Laten we maar beginnen met de kopkast.

Tommy kopkast decal uitlijnen

Zoals altijd de decal goed uitlijnen en met het contragewicht van de voeding kan deze niet meer verschuiven tijdens het plakken. Nog steeds mijn favoriete manier voor zowel kopkast als cabinet.

Tommy kopkast decal

Deze decals zijn van perfecte kwaliteit wat natuurlijk heel veel helpt bij het plakken. Cabinet ook maar even doen ;-)

Tommy Kast decals klaar

Dan nog even de laatste toevoeging om deze mooie decals te beschermen tegen beschadiging is een set leg protectors.

Tommy leg protector

Voor nu weer even klaar. Blog wordt weer vervolgd binnenkort. 
Een nieuwe dag een nieuw blogdeel ;-)

De laatste hand aan het cabinet moest nog gelegd worden. Het schoonmaken en inbouwen van alle onderdelen.
Eerst maar eens beginnen met de lockbar receiver die meestal vies en geroest is.

Tommy lockbar vuil

Beetje schuren en wat polijsten krijgt het meeste vuil wel weg.

Tommy lockbar schoon

Stuk beter en door met de rest van de onderdelen.

Tommy cabinet terugbouw

Het wordt tijd om de kast weer op zijn poten te gaan zetten en te starten met het speelveld. 

Tommy op poten

Bloedheet buiten dus deur wagenwijd open om nog een beetje verkoeling te krijgen binnen. Dit zijn de mindere dagen om aan flipperkasten te sleutelen als het 30 plus buiten is. We gaan gewoon door want er is regen op komst en dat betekend afkoeling :-)
FF speelveld erin hangen dus.

Tommy playfield back

En ja hoor, regen heeft het afgekoeld :-). Het speelveld is nog heel netjes maar wel uiterst vuil dus dat vraagt om een schoonmaakactie alvorens er een playfield protector opgaat. Eerst nog even die apron sticker onder handen nemen want dat ziet er niet uit.

Tommy apron sticker vies

Vieze lijmresten van een andere sticker die er ooit over heeft gezeten denk ik.

Tommy apron sticker schoon

Dat is alweer een heel stuk beter en kon ik beginnen met het leeghalen van het speelveld om deze ook een flinke poetsbeurt te geven.

Tommy playfield vies

Best wel nodig toch? Ook duidelijk te zien dat hij wat vochtig heeft gestaan in zijn leven gezien de corrosie op sommige metalen delen. Geen probleem, die worden straks ook weer bling bling. Leeghalen en poetsen is wat ik nu ga doen voordat de protector er straks op gaat.

Tommy playfield clean

Tommy playfield clean 1

Je ziet het opknappen. De glans komt ook weer mooi terug dus geen extra clearcoat behandeling nodig voor dit veld. Tijd om de playfield protector eens in te passen.

Tommy playfield protector

Tommy playfield protector in

 

Deze paste heel netjes zonder dat ik  een aantal randjes moest wegknippen. Gebeurd niet heel vaak is mijn ervaring met die protectors. Tijd om nog even wat ijzer te poetsen voordat ik verder ga met opbouwen.

Tommy ball guides

Dit is altijd wel een lonend stukje werk en je ziet het meteen opknappen echter wel jammer natuurlijk dat de meeste ball guides verborgen zijn onder speelveld plastics. 
Volgend klusje was het vervangen van de auto shooter. Deze was in het verleden flink onder handen genomen door een lasser denk ik ;-)

Tommy auto kicker

Tommy auto shooter

Yep, die mag wel eens vervangen worden toch. Allemaal kleine klusjes aan het doen nu en het opbouwen van het speelveld staat nog even on hold. Ik wil eerst de kast weer technisch in orde krijgen voordat ik verder ga met het speelveld. Dat betekend kopkast erop en de boarden inbouwen en aansluiten.

Tommy kopkast terug

En natuurlijk een nieuw MPU board voor deze kast.

Tommy CPU Rottendog

Na het aansluiten van de boarden nog even het playfield omhoog gezet om de mirror te demonteren en te voorzien van een nieuwe decal. Dat was ook best wel nodig dacht ik.

Tommy mirror decal

Tommy mirror decal new

Na deze weer terug gezet te hebben viel mijn oog op een connector die er niet heel fris meer uitziet. Deze zal ook vervangen moeten worden inclussief zijn Z-connector. Klusje voor later dus tot snel.

Tommy GI burn

Nu alle connectoren weer zijn aangesloten en of vervangen kon de Tommy voor het eerst weer gestart worden met het nieuwe MPU board. Vol verwachting..., 5 volt led aan, PIA led aan en blanking blijft uit, grrrrr. Dat board wil niet booten. Wat is hier aan de hand dan? @Hyperballs ik hoop dat je meeleest want dit mag wel vermeld worden aangezien er een vrij summiere handleiding meegeleverd wordt. De Tommy is een single ROM machine (512k).
Het board komt gejumperd uit de doos voor zowel single als duo ROMS. Ik moest hiervoor jumper J4 losknippen. Was dus even zoeken maar gelukkig de oplossing. Voor toekomstige klanten/liefhebbers dus een tip als je een single ROM DE kast hebt ;-).

Tommy CPU jumper

Een startende Tommy gelukkig en ik werd meteen verwelkomd met de bekende klanken van "The Who". Nice :-)
Niet te vroeg juichen Ronnie want het DMD had het ook niet naar zijn zin. Alle dots waren aan tijdens het booten en bleven aan. Hmmmm.
Even de spanningen meten op de DMD connector. Alle pinnen gaven de juiste voltage's dus dan moet het wel in de data lijnen fout gaan.
Lintkabel issue waarschijnlijk. De kabel van het MPU naar het DMD board had ik nog op voorraad dud deze vervangen. Helaas niet de oplossing. Dan de lintkabel van het DMD zelf. Ja dus :-)

Tommy DMD zuurschade

Tommy DMD zuurschade 1

Lijkt me wel duidelijk. Ook hier was het zuur ingekropen. Dat wordt schoonmaken en alle pennen even opschuren. De rest van het board zag er nog schoon uit dus hopelijk is dit het.

Tommy CPU booting

Yes, een startende Tommy met DMD alive. Nice! Nu weer verder met de opbouw van het speelveld en straks ook de inserts en kopkast voorzien van Leds zodat de connectoren niet meer verbranden ;-)